Министър-председателят Бойко Борисов забрани на парламентарната група на ГЕРБ да влиза в спорове с БСП по повод антикорупционния закон. Борисов коментира, че в последните години левицата като управляваща партия на два пъти е имала възможност да направи такива закони, но са приели само един през 2008 г., който всъщност защитавал корупцията.

„Три пъти да излезе г-жа Нинова, да се отрече от Сатаната, т.е. от закона си за амнистията от 2008 г. и да каже: "Сега като сме се отрекли, и сме чисто нови, не сме 130-годишни, предлагаме този закон" – с радост ще я изслушам"...

Задължавам всички от младежкия ГЕРБ и парламентарната група на ГЕРБ да прочетат и да научат този закон, защото той показва истинската същност на БСП. След управлението на Тройната коалиция те приеха закон, с който оневиняват всяка корупция в държавата по време на тяхното управление", заяви Бойко Борисов.

Парите за общините са давани целево и по искане на кметовете,заяви премиерът в отговор на обвиненията на Корнелия Нинова, че правителството разпределя пари от излишъка към общини, които се управляват от кметове, близки до управлението.

„Дали сме били пари за смесените райони. За радост или за беда, огромната част от кметовете са от ГЕРБ, другите са от ДПС и тук-таме има някой от БСП“, коментира Борисов обвиненията на БСП, че правителството отпуска пари на общини с кметове от ГЕРБ и ДПС.

Той заяви, че тези пари целево са давани за улици, за детски градини, канализация, за чешми и водоснабдяване, обредни домове, спортни площадки и саниране на училища, предаде агенция „Фокус”.

„Те са по искане на кметове, по искане на партии. Ние сме минали, разгледали – неотложно е трябвало да бъдат направени и сме ги направили“, обясни Борисов.

По думите му – обвиненията на БСП са политическо говорене, присъщо на опозицията.

„И ние да бяхме опозиция и ние така щяхме да говорим“ добави той.

„Говореха за дълга, какъв дълг сме взели – ей го, той си стои във фискалния резерв. Просто парите са евтини и е хубаво държавата да има мазнинка, да има буфер, да има сигурност. Не се знае утре какво ще стане, но парите седят във фискалния резерв и всеки ги вижда“, посочи Борисов.

Премиерът добави, че с усилията, които правителството полага за стабилност и по отношение на данъчната политика безработицата в страната пада.