Големият победител на тези избори е лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Едва ли има някой, който да не е чувал името му или пък да не е следил отблизо политическата му биография в последните години.

Бойко Борисов завършва факултета по „Противопожарна охрана” в Академията на МВР. Осем години след това заема длъжности в системата на вътрешните работи. Още като курсант Борисов е приет в Българската комунистическа партия.

През 1990 г. се отказва от МВР и става бизнесмен. Създава и управлява няколко охранителни фирми. В този период работи с хора със спорна репутация като Румен Николов, известен като Пашата, Младен Михалев – Маджо и Алексей Петров. Борисов персонално осигурява охраната комунистическия първи Тодор Живков.

През 2001 г. НДСВ печели изборите, а Борисов става главен секретар на МВР. На следващите избори води две от депутатските листи на царското движение. Отказва се от парламента, а малко след това и от поста си в МВР. През 2005 г. започва времето му като столичен кмет, а през 2009 г. партията му ГЕРБ печели парламентарните избори и Борисов поема управлението на държавата.

Снимка: Ладислав Цветков

Борисов стана известен и със своето хоби – футбола. Играчите от отбора на Борисов – Бистришките тигри, се оказаха пасажери на правителствения самолет. Парламентарна комисия се зае да разследва как премиерът е използвал правителствения Авиоотряд 28. 

През зимата на 2013 г. премиерът подава оставка след протести заради високите сметки за ток. След кратко управление на БСП и ДПС обаче той се връща за втори път във властта. Като премиер не се отказва от назначените по време на управлението на двете партии шеф на ДАНС и главен секретар. Затова вътрешният му министър Веселин Вучков се подава оставка и напуска управлението, оставяйки съмнения за зависимост на премиера от предшестващите го във властта. Следва още едно знаково оттегляне – тръгва си и правосъдният министър Христо Иванов заради несъстоялата се в обещаните мащаби съдебна реформа.

2016 г. започна за премиера с един въпрос, зададен в Лондон на среща със сънародници – кого вижда, когато се погледне в огледалото. В отговор на въпроса Бойко Борисов реши да спре търгове за обществени поръчки, за които имаше съмнения, че облагодетелстват фирми, близки до депутата Делян Пеевски.

Премиерът даваше обяснения и по още един скандал. В записани разговори висшите съдийки Владимира Янева и Румяна Ченалова коментираха, че „Бойко и Делян винаги са играли партия”.

И на финала на втория му мандат, избухна още един скандал. bTV разкри, че НСО са взели скъпите джипове на горските стопанства, които иначе трябваше да возят шейхове на лов.

Кадри показаха, че Бойко Борисов лично управлява една от колите на различни официални събития.

На Сирни Заговезни заместникът му, един от депутатите му и кмет целунаха ръката на Борисов. Видеозаписът предизвика бурни критични коментари в социалните мрежи. 

Именно във „Фейсбук” бившият премиер отбелязва запомнящо се представяне. Снимките с магнолиите му в двора му събраха хиляди харесвания. Миналата Коледа пък премиерът сподели там, че ще става дядо, а по-късно представи и внука си – Бойко.

Вижте повече във видеото: