Не сме съгласни с формалното оценяване на фирмите и затова ще направим комисия, която да извършва допълнителен надзор при харченето на европейски средства. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в кулоарите на парламента във връзка с териториални планове за справедлив преход на въглищните региони, които предстои да се приемат от Министерския съвет.

„Разговаряхме дълго с Кирил Петков и акад. Николай Денков. Имаше няколко неща, които ни смущаваха. Те приеха аргументите ни. Именно затова днес подкомисията за контрол на еврофондовете ще я превърнем в комисия. Акад. Денков се съгласи, че изреченията, които ни смутиха, трябва да се променят и се надяваме това да стане в петък на Министерски съвет“, заяви Борисов.

Той смята, че става въпрос за неволно допусната грешка, а не се прави опит да се предоставят средства на определени фирми.

„Дава се един индикативен списък на близки фирми или част от тях, които са много близки до управляващите, което за нас е странно, че са се появили там. Другото ключово в изречението е „формален процес на избор и оценка”. Тоест сега се появяват едни фирми, които кандидатстват за над три млрд. лева и пише, че формално след това ще бъдат оценявани. Не сме съгласни“, коментира още Борисов.

Той каза още, че това е и причината да искат определена комисия да разглежда всичко в парламента. Борисов обясни, че е получил уверение, че „когато има одобрен план, всяка една компания ще се явява и ще кандидатства по трите основни принципа на ЕК“.

На него му се иска да вярва, че това е „неволно допусната грешка”. Според него премиерът Денков е разбрал какво му е казал и е благодарил за подхода му. „За да няма мнителност и напрежение, разговарях с тях и се надявам в петък това да приключи”, каза още Борисов.

Той коментира и т.нар. сглобка. „Мисля, че подобно управление е уникално. Без коалиции, с некоалиция, а в същото време удържайки на яростни атаки от опозицията”, добави още лидерът на ГЕРБ. Той поясни, че ГЕРБ от самото си създаване до сега е „заобиколил толкова големи камъни", че едни дребни камъчета няма да препънат партията.

Той увери също така, че с другите политически лидери и с членовете на кабинета са в постоянен контакт и разговарят по изникващите проблеми и въпроси. По думите му, той няма да иска промени в кабинета след местните избори. Такива ще се случат, когато дойде време за ротацията на премиерите следващата година. Тогава ще се прецени и кои от министрите ще запазят постовете си и кои ще бъдат сменени.