„Към момента на българо-турската граница (миграционният) натиск е малък. Истинският проблем очаквам да дойде от Гърция”, заяви премиерът Бойко Борисов в отговор на депутатски въпрос.

Главната заплаха, която виждам аз, е откъм гръцката граница. Тя е много дълга, не е защитена и няколко месеца наред гръцкото правителство не взема мерки”, добави той.

Според премиера Турция е амбицирана да се справи с мигрантите и заради споразумението си с ЕС.

„Констатацията ми е, че в една бедна Македония бежанските лагери са чакълирани, бетонирани, с детски площадки са – в много добри условия. Докато в Гърция, която взема милиони евро, условията са действително ужасяващи”, заяви още Борисов.

Той потвърди думите на военният министър, че страната ни има готовност и за леки заграждания по границата с Гърция, ако се наложи.

Относно ученията Борисов посочи, че те позволяват да се стиковат армия и МВР. Премиерът обясни, че учението не е едно, в момента се провеждат такива в района на Гоце Делчев и на други места.

Светът в момента е в изключителен стрес, а на нас ни предстои курортен сезон – имаме два пъти повече заявени руски туристи, които са рискови и трябва да ги пазим, каза премиерът.

Имаме задържани хора в страната, случаите не са единични, а бизнесът на каналджиите е изключително печеливш, добави той.

Имаме и полицейски операции, които текат. Разчитаме на този закон за борба с антитероризма и това трябва да стане максимално бързо, подчерта Борисов.