Заделяме десетки милиони за ремонти по старите трасета, може би над 10 млн. лв. ще отидат за свлачища. Това каза премиерът Бойко Борисов, който реши да провери как се разчиства срутището на пътя Своге – Ребърково, край село Елисейна.

Проверката беше излъчвана на живо в профила във „Фейсбук“ на Борисов. На нея присътват и министърът на регионалното развитие Петя Аврамова, нейният заместник Николай Нанков и екоминистърът Емил Димитров.

„Вижте къде и в какви условия работят хората, и ако им дадем повече зор и стане някой нещастен случай, дали ще е по-добро. Нощно време не им давам да работят, защото те също са деца и съпрузи на някого“, добави Борисов.

Втори ден алпинистите са на терен, но дъждът бави и тях. Aлпинистът Александър Кюлев обясни, че обрушването е много е опасно, защото теренът е сложен, а скалите се хлъзгат. 

Премиерът заяви, че до сряда разчистването може да приключи. И отговори на  журналистически въпрос дали не се върви след събитията.

„Ето го цялото трасе и ако някой има пет-шест милиарда да мине и да изреже планините, под 45 градуса наклон, добре дошъл, но като гледам десетилетия не е правено. Надявам се докъм сряда да е готово, умишлено сме забранили да се работи нощно време да се работи, ако вали сняг или дъжд“, каза Борисов.

По думите на Борисов, укрепването на срутището и на още няколко свлачища у нас ще струва поне 10 млн. лв., а парите ще се гласуват идната сряда на Министерски съвет.

„Ако някой преди нас беше направил тези пътища… Могат да ме критикуват,  те обаче са направили две лентички на фона на сегашното огромно строителство в Северозапада“, отбеляза премиерът.

Връзката със света на хората от двете страни на срутището не е прекъсната. Линейки, ученически автобуси и коли с храни ще преминават през бившия медодобивен комбинат. Сред разчистването ще се пристъпи към трайно укрепване.

На въпрос на bTV защо обиколките му из България все по-рядко са пред журналисти, той отговори: „Не каня медии вече, има много зависими журналисти, които не са зависими от правителството или от нас, изпълняват си някакви поръчки – да си ги правят. Поне няма да си хабя нервите“.