„Колегите от БСП се опитват от всяко нещо да направят скандал и да прозвучи, че едва ли не правителството, което оглавявам аз, не дава пари за Зографския манастир и за „Александър Невски” – което е абсолютна глупост”, коментира премиерът Бойко Борисов думите на зам.-председателя на БСП Жельо Бойчев, който обяви, че левицата дава процедурата по приемането на Бюджет 2018 на Конституционния съд.

Повод за решението на БСП било предложението на Васил Антонов за отпускане на 1,13 млн. лв. за храма „Александър Невски“ и Зографския манастир. То било прието, а после отхвърлено при окончателното гласуване вчера.

„Още в сряда от Зографския манастир, които бяха поискали 209 хил. лв. за южното крило, казаха, че няма да им стигне това – затова съм поканил (игумена на Зографската света обител архимандрит – б.ред.) Амвросий да дойде в сряда, да направят сметка дотогава и ни да ми кажат (за) цялото южно крило – за да стане каквото е на Троянския, Бачковския, Рилския и кой ли не манастир…, който  сме направили, ремонтирали или изцяло обновили – толкова пари да им отпусне Министерският съвет.

И също – знаете: 2,5 млн. за Семинарията и освен това за „Александър Невски”. Пак повтарям: това е много сложен проект, патриархът и Синодът знаят, че трябва да се направи детайлна оценка на основите, на покрива и чак тогава ще знаем 15 – 16 или 20 млн. ще струва това. Това са много пари да се оправи, но аз съм им ги обещал, правителството им ги е обещало, и щом станем готови, тогава ще бъдат на тяхно разположение. Така че за делата има кой да ни съди – и едните, и другите”, коментира той.