„Ако има нещо, за което България ще настоява и ще държи твърдо, това е темата за кохезионните фондове”, заяви премиерът Бойко Борисов на съвместната пресконференция в НДК с председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер.

„Темата Балкани е и много ясна, и Жан-Клод Юнкер след обиколката си ще каже повече, но моята дълбока убеденост е, че (...) най-безрисковата за ЕС перспектива е да се изгради инфраструктурата на Балканите – жп линии, магистрали, пристанища, пречиствателни станции, европейските коридори (№4, №8, №10), по който да има тази свързаност.

Аз мисля, че не само не носи риск за ЕС, а ще даде възможност за по-голяма конкурентоспособност, за повече инвестиции, за повече туризъм, за повече сближаване на културите и познаване на хората в целия съюз”, посочи Борисов.

Премиерът се извини на хората за притесненията през тези два дни заради засилената полицейска охрана и задръстванията.

„За радост те са само два дни, а такива големи срещи ще са малко – другата ще бъде на 16 – 17 май. Просто нямаме друга сграда, където да направим председателството и да не причиним такива задръствания”, посочи Борисов.

Премиерът благодари за работата по газовия хъб, който дава възможност на България да бъде център не само за разпределение на газа, но и за доставките на различен газ.

„Благодаря на комисаря Шефчович (Марош Шефчович, с ресор Енергиен съюз, бел. ред.), благодаря на Жан-Клод Юнкер, защото именно това, което са разработили, за европейския газов хъб „Балкан“ – той дава възможност България да не бъде наказана, да не бъде изолирана и да се възстанови правдата и България да бъде център не само на газоразпределянето, но и за доставките на различен вид газ. И вие може да видите, че освен руски, тук има азерски, има от местно производство, има румънски (газ).

И когато говорим газов хъб, вече не говорим за транзит, а за истинска диверсификация и спазването на Третия енергиен пакет и действително даването на възможност България да се върне на мястото, където беше. Защото докато бяхме най-лоялният член на ЕС, спазвайки и санкциите, и искайки да запазим нашите приятели от Украйна, тогава „Южен поток“ се трансформира в „Турски поток“ и въобще ТАП (Трансадриатически газопровод), ТАНАП (Трансанадолският газопровод), „Посейдон“ минаха през натовска Турция, натовска Гърция и натовска Италия”, посочи Борисов.

Той благодари на Комисията, че успя да защити и интереса на България, защото „това да бъдеш лоялен не значи, че трябва да си наказан.”

„Разбира се, и Турция, и Русия са големи съседи на ЕС. Тези теми трябва много внимателно да се разглеждат. Моето мнение е, че трябва да се опитаме да нормализираме отношенията, но, разбира се, това е тема на Съвета, тема на всички колеги и ние ще бъдем винаги солидарни с решенията, които се вземат там”, коментира Борисов.

„Турция е голям наш съсед. Спазването на споразумението за миграция е изключително важно за Европа. Все пак, нека не забравяме, че откакто ЕС подписа споразумението с Турция, миграционният поток намаля в пъти, и то много пъти. Помните в каква криза беше тогава Европа. А последиците от това продължават да тресат, и то големи държави в Европа.

Ние държим стриктно на спазването на закона, за свободата на медиите и действително се надявам турското правителство да ревизира това свое отношение към тях (…) ще търсим някаква друга форма да се опитаме да подобрим отношенията между най-големия съсед на ЕС в тази част на Европа. Така че се надявам с необходимите корекции от турска страна и с нашата политическа воля за доброто на региона и на ЕС”, каза още Борисов.

„Спор няма, че Германия е един от моторите на ЕС и стабилността ѝ влияе индиректно на целия ЕС. Като се има предвид и че тя е най-големият донор, а вие виждате, във всички панели днес сме говорили за обща европейска отбрана, миграционен фонд, кохезионни фондове, селскостопанска политика…, каза още той.

„Всички се надяваме, и комисар Гюнтер Йотингер каза, че има положително движение в Германия по темата създаване на правителство. Дай Боже, скоро бял дим да излезе и от Берлин и да имаме една наистина пълноценна работа на колегите от Германия и съответно в Съвета и в тези толкова на тези важни решения, които имаме да вземаме”, каза още Борисов.

„Сега на 6 февруари, мисля, идва премиерът на Холандия (Марк) Рюте за два дни. Ще си говорим с него и ще го водя на границата да види как се охранява. И ако има по-добра шенгенска граница в Европа, аз самият ще кажа: „Не искам да отиваме в Шенген“. Но ми е обещал и снощи потвърди, че 6 и 7 февруари, дано не е много сняг, ще го заведа на границата. Защото България в момента пази най-добре европейската граница”, посочи премиерът.

Вижте още от пресконференцията: