„На 5 март ще представя пред ГЕРБ коалиционно споразумение. На 6 март ще го дам на ПП-ДБ да го четат“, коментира председателят на ГЕРБ Бойко Борисов в Народното събрание.

„Наблюдавам колегите – те са в предизборна кампания. Не ме интересува как се казва някоя партия. Ние сме „Граждани за европейско развитие на България“. Европа работи с коалиционни споразумение, а не със сварки. Ще бъдем хладнокръвни и ще извървим целия път“, посочи той.

Борисов уточни, че до 8 март премиерът Николай Денков и вицепремиерът Мария Габриел трябва да са готови с оценките на министрите.

„Ако искат да разговаряме за коалиционно споразумение, аз ще оставя преговаряща група. Ако на 8 март сме се разбрали, вървим напред. Ако не – гласуваме оставката и отиваме на избори“, подчерта Бойко Борисов.

„В споразумението ще бъде записано за Министерския съвет, за регулаторите, за съдебна система. Регулаторите се разпростират спрямо решенията на Министерския съвет и общините. Министрите трябва да си свършат работата, кметовете да си свършат работата, тогава регулаторите работят най-лесно“, добави председателят на ГЕРБ.

"Вярвам в диалога, вярвам, че България има нужда от стабилност. Наша отговорност е това да продължи", заяви външният министър Мария Габриел.

Документът още се пише, а оценките на министрите първо ще се обсъдят между Денков и Габриел. После - и с партийните лидери.

Графикът на Борисов и датата 8 март бяха коментирани и от ДПС.

"Ще разберем тогава дали са разбрали ПП-ДБ къде са, или са дечица в детска градина. Ако са разумни хора, сериозни политици, няма да хвърлят държавата в криза, ще си направят явна коалиция, за да няма нищо скрито и тъмно. Изборите винаги са вариант. За ДПС избори 2 в 1 е чудесен вариант, защото сме готови за избори, но не е добре за държавата", заяви председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски.

Отговорът от ПП-ДБ

"Ние не искаме избори, но няма да се съгласим да бъдем параван. Гласуването на едно правителство става с обикновено мнозинство. ДПС не ни трябва, за да се гласува следващото правителство", заяви премиерът Денков.

„Озадачава ме. Оценките на академик Николай Денков за министрите са готови от четири седмици. Чакаме оценките на Мария Габриел. Нашето предложение беше дадено на ГЕРБ преди 9 дни. Няма никакъв обратен официален отговор. В понеделник поканих Бойко Борисов да седнем и да преговаряме по всички въпроси. Единственото, което разбрах, е, че те ще дадат техния документ в деня на оставката. Дотогава единствено ще продължат тези моноспектакли. За мен има явна стратегия нещата да се бавят и да станат в последния момент“, подчерта Кирил Петков.

„Ако стане грешка, защото накрая няма достатъчно време, отговорността ще е изцяло тяхна. Не виждам причина от днес до 6 март да чакаме някой да пише документ, както чакаме Мария Габриел един месец с оценките. Сега имаме нова дата 8 март. За два дни да се преговори всичко, а в последните 9 дни да няма нито един разговор“, посочи той.

„Скептичен съм към идеята на колегите да се договорят с нас. Имам усещането, че се правят моноспектакли, от които ще се стигне до избори“, допълни Кирил Петков.

Какво коментират политическите анализатори - вижте ТУК: