Няма да вземем втория мандат, защото имаме евроатлантически принцип, заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. 

Той обясни, че е щял да намери трима депутати да подкрепят кабинета "Василев".

Борисов отправи критики към премиера в оставка Кирил Петков и прогнозира, че от август няма да имаме газ. 

"Вчера направиха едно бутафорно откриване на газовата връзка с Гърция. По нея не тече газ и скоро няма да потече. Петков заяви вчера на Комотини, че отговорността за бъдещите доставки на газ ще е на служебното правителство. Петков, вие дезертирахте. Тези счупиха безвъзвратно държавата, от август няма да има газ", каза Борисов.

Толкова е тежко времето, че подаваме ръка на всички, така лидерът на ГЕРБ отговори на въпрос следва ли реваншизъм от негова страна. 

"Ако те бяха вкарали правителство (ПП - ред. бел.), щях да намеря трима депутати, които да са ми верни и да ги подкрепя. Щяхме да подкрепим правителство, все щях да намеря трима депутати. В такава политическа ситуация няма защо да си хабим името. Август няма да има газ", заяви Борисов.

Той заяви, че няма и с кого да преговарят за третия мандат.

"Ние имаме решение с БСП да не управляваме. Христо Иванов каза, че ще си търси други приятели, същите, които "Продължаваме промяната" казаха, че са мафия. Ние и сега, ако искаме, може да направим правителство с "Има такъв народ", но няма да е работещо", обясни Борисов. 

Според него обаче се готвят изненади с машинния вот на предстоящи избори. 

Борисов цитира и доклад на агенцията за държавна финансова инспекция по темата магистрала "Хемус".

"И тя не откри никакви нередности при договорите за строителство на "Хемус". Една година рашковщината шестваше и лъжата срещу нас бе основна новина", заяви Борисов. 

Борисов обеща подкрепа от ГЕРБ, ако се внесе законопроект, забраняващ вноса на руски газ. Така по думите му следващ кабинет няма да може да върне руския газ. 

Вижте още във видеото.