„Ако проектът за АЕЦ „Белене” беше корупционен, днес щеше да работи, за съжаление. Това каза в предаването „Лице в лице” председателят на „Булатом” Богомил Манчев.

Китайският инвеститор за АЕЦ „Белене” е изключително надеждна, голяма компания. Това е геополитически въпрос, ако той въобще се набърка в тази икономическа схема, допълни той.

„Китайците са си направили изключително ясно проучване, регионално, не само в България. Проверили са всички механизми, по които може на територията на европейската общност да се изгради ядрена мощност. Проверявали са финансовите модели с т.нар., както в Англия се прави, плащане на разликата”.

Манчев обясни, че това, което ни съветват да правим и сега е енергията от всичките соларни и ветрови паркове да отиде на борсата, а тяхната преференциална част да се плаща с договор за разлика.

По думите му за това трябва отделна нотификация, това е дълъг и сложен политически въпрос, и законодателен въпрос, защото нотификацията я дава Брюксел, не я дава нашият парламент.

Ядрената енергетика изисква по-малък финансов ресурс от хидроенергетиката, каза експертът.

„Тя е още по-скъпа, но е дългосрочна във времето, живее около 100 години, както ядрените централи живеят по 60 години по паспорт, а новите поколения вероятно ще бъдат задължавани между 80 и 100 г. да произвеждат електроенергия”.

Първите два блока на "Белене" не могат да се направят по друг начин освен ядреният остров да бъде руски и най-вероятно първите зарядки ще бъдат с руско ядрено гориво, каза още Богомил Манчев.

България, участвайки в проекта, може само да спечели, допълни той.

"Такива китайски проекти не работят в Eвропа в момента, но те не са по-евтини от руските. Отдавна Китай не е евтина държава. Поради това че има силно контролирано наблюдение отвън, те са постигнали световните стандарти в определени области", категоричен е Манчев.

Според него Първи блок на АЕЦ "Белене" вероятно ще бъде пуснат пред 2027 г., а Втори – през 2028 г.

Вижте целия разговор във видеото:

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!