На 6 януари отбелязваме Кръщението на Божия син. Празникът тази година беше по-различен заради епидемията от COVID-19.  

В Деня на Христо Ботев, в родния му град се изви традиционното мъжко ледено хоро, в нарушение на противоепидемичните мерки и пред публика.

Снимка: БГНЕС

До последно заявката беше, че мъжкото хоро няма да се състои или поне не във вида, в който в бил до сега. Противно на това – шумно, с песни, гайди и тъпани калоферци влязоха във водите на Тунджа и спазиха обичая с хвърлянето на богоявленския кръст, след което се изви и леденото хоро. 

Tази година публиката не беше толкова многобройна, но за сметка на това противоепидемичните мерки не бяха спазени. 

Мъжко хоро, но с жена

Без страх от вируса калоферци влязоха в студените води на Тунджа. С тъпани и гайди се хванаха на мъжко хоро. В минутите преди 8 ч. попът хвърли осветения кръст. А по традиция светинята отиде в най-малкия участник.

Снимка: БГНЕС

Докато танцът се виеше, гостите наблюдаваха от брега, а полицията охраняваше. Представители на РЗИ-Пловдив също са били на терен.

Въпреки това част от посетителите бяха без маски. Подготовката започна още вчера с изграждане на бент. Но днес, за да даде пример, кметът Румен Стоянов не участва в ритуала.

Традицията, която градът на Ботев ревностно пази, се предава през поколенията. Иванка Бозукова я помни още от  1968 г.: „Беше хубаво малко да са с маски, да бъде малко по-раздалечено, но това е. Младежите като си пийнат – няма какво да се глобяват. На този ден болки няма“.

Изненадващо тази година в  мъжкото хоро се включи и жена. 

Снимка: БГНЕС

Неведнъж представители на ЮНЕСКО са идвали да  наблюдават уникалния обичай. 

Мъжкото хоро обаче все още не покрива критериите на организацията, защото не може да се докаже условието за уседналост от 50 г.. Калоферци обаче твърдят, че обичаят им е на поне 200 г. Заради епидемията тази година процедурата е замразена. 

Глоба заради липса на маски и дистанция 

От Областния оперативен щаб обявиха, че правилата трябва да са еднакви за всички и да се спазват от всички. В случая – липса на дистанцията между хората, част от тях са били и без маски. Местните власти са длъжни да направят такава организация, че да се избегнат рискове, затова и глобата ще бъде за организатора - кметът на Калофер или пък за администрацията му, ако се окаже, че тя се води организатор. 

Снимка: БГНЕС

Областният управител на Пловдив Дани Каназирева съобщи, че РЗИ ще наложи глоба на Калофер. Допълнителна проверка ще установи кой точно е организаторът. Ако е кметът, глобата ще е 1000 лв., а ако е администрацията му – двойно повече. Румен Стоянов увери, че санкциите ще бъдат заплатени лично от него и в двата случая. 

Последствията

В заповедта на здравния министър Костадин Ангелов ясно е записано, че всички хора, които се намират на обществени места, на които има струпване на хора и невъзможност за спазване на дистанция, са длъжни да носят маска или друго предпазно средство. На ритуала в Калофер обаче – видимо заповедта не беше спазена.

Нарушението на мерките в Калофер предизвика критики сред различни специалисти в здравната сфера и прогнози, че радостта днес може да провокира тъга утре. 

Снимка: btvnovinite.bg

„Меко казано безразсъдни постъпки. И е много безотговорно местните власти да позволят разпространяване на вируса в името на традициите. Аз съм съгласен, че традициите трябва да се спазват, обществото е много уморено от мерки, но не може точно сега да си позволим, когато се надяваме, че сме в края на пандемията, отново да увеличим случаите“, коментира докторът по социална медицина Момчил Баев.

Епидемиолози казват, че увеличение на новите случаи на COVID-19 на всекидневна база се очаква първо заради събиранията за Коледа и Нова година и второ заради струпванията  на днешните ритуали.

„Tова, че бяха навън, а не в затворени пространства донякъде е успокояващо, но не се спазиха противоепидемични мерки – никакви, то няма и как да се спази“, коментира проф. д-р Йорданка Стоилова , гл. координатор на Експертния съвет по епидемиология.

Коментари от Националния оперативен щаб днес нямаше, очакват се утре на редовния брифинг, предаван на живо в телевизионен ефир. Ако все се установят нарушения, ще има глоба.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!