Традиционното хвърляне на кръста за Богоявление тази година се оказа в условията на коронавирусна пандемия и строги противоепидемични мерки. На този фон, кадрите от цяла България показаха как младежи се хвърлят за кръста, наблюдавани от публика, включваща хора без маски и без да се спазва особена дистанция.

Проверка на bTV показва, че здравните власти не са открили големи нарушения на противоепидемичните мерки. В някои случаи даже не са присъствали инспектори на РЗИ, тъй като не са били уведомени.

В Калофер или кметът Румен Стоянов в лично качество, или общината ще трябва да платят за мъжкото хоро, което се проведе тази сутрин като част от празника.

В Кърджали санкции няма да се налагат, съобщи директорът на РЗИ Виктор Кирчев. По думите му, здравни инспектори са присъствали на ритуалите по освещаването на бойните знамена и по хвърляне на кръста и не са установили нарушение на противоепидемичните мерки.

Всички хора, които са присъствали на ритуала са били с маски, а струпване е имало преди всичко при семейство, дошло на ритуала, което с оглед на факта, че живеят заедно, не е нарушение.

Здравни инспектори при провеждането на ритуала в Бургас не е имало, и полицията може да брои до 100, коментира за bTV шефът на РЗИ в морския град д-р Георги Паздеров. Ще бъде направена проверка (по записи) и ако бъде установено нарушаване на заповедта на здравния министър, на организаторите ще бъде наложена глоба.

От РЗИ - Враца пък заявиха, че при тях не е постъпвала информация, че ще се провеждат богоявленски тържества на тяхна територия, въпреки че ритуалите бяха излъчвани на живо в ТВ ефир. Ако се установят нарушения, ще следват санкции.

В Смолян не се предвиждат санкции за провеждането на празника Богоявление, тъй като няма допуснати съществени нарушения на противоепидемичните мерки, заяви областният управител Недялко Славов. Ритуал за хвърлянето на Богоявленския кръст се проведе във всеки един от кварталите на Смолян. Навсякъде имаше полицейско присъствие, за да не се допуска струпване на хора.

В Шумен местното РЗИ не е извършвало проверки и няма глобени към момента за празничните ритуали. От здравната инспекция казаха, че не са уведомявани официално за някое събитие, нито пък са получили сигнал за нарушения или проверка. В областта имаше 2 хвърляния на кръст – в Шумен и Велики Преслав, както и освещаване на знамена на военните, което беше с маски

Във Варна също няма да има санкции.

Два екипа на РЗИ-Ямбол са присъствали на ритуала по хвърлянето на кръста в река Тунджа. Няма санкционирани за неспазване на мерките .Преди началото са направени забележки на част от хората да слагат маски и да спазват дистанция, каза за bTV д-р Лиляна Генчева, началник на РЗИ -Ямбол.