Българският лекарски съюз ще подпише със Здравната каса Националния рамков договор, според който ще ни лекуват през тази година. Това решиха делегатите на събора на съсловието.

Д-р Венцислав Грозев, председател на УС на БЛС, уточни, че решението е прието с 219 гласа - "за", 34 - "против" и 9 - "въздържали се".

Договорът ще бъде подписан при договорените от съсловния събор на БЛС днес параметри - за болнична помощ на годишна база 1 млрд. 613 млн. лева, 200 млн. лева - за първичната извънболнична помощ и 219 млн. лв. - в специализираната извънболнична помощ. 

В системата на извънболничната помощ, в първичната извънболнична помощ и във връзка бюджета на НЗОК нарастването е с почти 9 процента. В специализираната извънболнична помощ увеличението е 8%, уточни д-р Грозев. 

Една от причините да бъде подписан НРД е възстановеното след сформирането на новия Надзорен съвет договорно начало, коментира той, цитиран от БТА. 

Прехвърлянето на средствата между отделните здравноосигурителни плащания ще става след представено от БЛС становище. По този начин ще се опитаме да влияем и да не допускаме прехвърляне на средства от една болнична помощ в други групи като лекарствата, например, без наше съгласие, коментира д-р Галинка Павлова, зам.-председател на БЛС. Тя уточни още, че новият рамков договор предвижда диспансерният преглед да струва - 12 лв, а първичният - 20 лв.. Досегашната такса от 5 лв. за медицинската експертиза /ЛКК/, става - 7 лв., а първичният преглед за физиотерапия от 5 става - 7 лв., уточни д-р Павлова. 

Разпределението на бюджетите за болниците по регионални здравноисигурителни каси ще бъде на тримесечие, обяви д-р Грозев. Това не означава липса на контрол, напротив чрез съвместни становища и заседания ще се осъществява постоянен регулаторен механизъм - на национално ниво, уточни той.

Цените на клиничните пътеки на този етап се запазват, новите ще могат да се коментират след януари 2018 г., посочи председателят на БЛС.