Блокада на магистрала „Марица“ край Свиленград заради забавен ремонт. Хората са недоволни, че 7-километров участък се ремонтира вече 7 месеца, което носи загуби на местния бизнес и е предпоставка за катастрофи.

Липсата на работници на участъка, чийто ремонт е в платното за София, започна на етапи ноември миналата година и изкара хората от Свиленград на протест. Строителството е спряно от АПИ последно през март.

Във въпросния участък вече имало катастрофи, а през летните месеци, когато предстои хиляди гастарбайтери да преминат по магистралата, на път от Западна Европа към Турция, има още по-голям риск заради стеснения участък да се случат катастрофи, опасяват се хората.

Преди дни на мястото на ремонта бе и областният управител Минко Ангелов, който констатира, че на обекта не се работи. Той подкрепи протестиращите и обясни, че неколкократно ремонтът е бил спиран. Проблемът е финансирането. В началото е бил осигурен аванс за започване на ремонта, но след това се оказало, че няма достатъчно средства.

Днес строителите се връщат на обекта и въпреки че крайния срок за завършването му е ноември, от Пътната агенция уверяват, че отсечката ще бъде пусната предсрочно.

Хората на Свиленград обаче вече не вярват на обещания. Заканват се лично да следят строителството и ако на обекта спре да се работи, отново да излязат на протест.