Жители на пернишки села се събраха на мирен протест пред сградата на Съдебната палата в Перник. Те протестираха срещу решението на местния Общински съвет за необоснованото според тях увеличение на такса смет за селата в общината и в гр. Батановци. 

През декември миналата година Общинският съвет реши да бъде увеличена такса смет в пернишките села от 2,25 промила на 19,06 промила от данъчната оценка на имотите. Налогът за жителите на гр. Батановци ще се формира върху 19,5 промила.

„Преди повишението всеки жител на пернишките села е плащал средногодишно по 14 лв. такса смет, сега е 116 лв.“, каза организаторът на протеста Валерия Методиева пред БТА. По думите ѝ в общинския център налогът се е запазил по 32 лв. на човек. 

Жители на с. Студена се оплакаха, че трябва да плащат по 210 лв. годишно, при условие, че изобщо не идва сметопочистваща техника. „По много улици в село Рударци сметопочистваща машина не влиза и ситуацията няма да се промени в близките години“, каза кметът на селото Богдан Богданов. Кметът на с. Кладница Васил Мирчев посочи, че заради високопланинския характер на населеното място сметта през зимата почти не се извозва.

Според заместник-кмета Стефан Кръстев увеличението даже е закъсняло. По думите му заради голямата разлика в данъчната оценка на имотите в града и по селата, живущите в Перник плащат такса, чиято сума многократно надвишава тази в останалите населени места в общината. 

Така, досега собственик на имот с къща от 100 кв. м и двор 1000 кв. м в едно от големите села в Пернишко е плащал 20,46 лв. Годишно. Според Кръстев увеличението е около 5-6 стотинки на ден. Той посочи, таксите не са актуализирани от 2016 г. „Ако през годините политическите лица, които са и сред организаторите на протестите, бяха поставили тези въпроси, нямаше да стигне до сегашната ситуация“, заяви Кръстев.