За последните няколко месеца е отчетен ръст на нарушителите на пътя, съобщи на брифинг главен инспектор Илия Георгиев от „Пътна полиция“ във връзка с приключилата проверка за контрол на скоростта, цитиран от БГНЕС.

7000 повече са нарушенията за превишена скорост в сравнение с април, когато се проведе отново акция по линия на Европейската мрежа на службите на "Пътна полиция" – TISPOL. 

За периода 12-18 август са установени 44 539 нарушения. Най-големият брой нарушения са засечени от мобилни камери – 21 038, със стационарно-преносимите – 18 602, а със стационарните – 4862.

Най-голям е броят на установените нарушения през деня – 41 583, а през нощта са регистрирани близо 3000 случая. Засечени са 5 издирвани лица и 9 нелегални имигранти.

На годишна база пътните полицаи отчитат двоен ръст на нарушителите спрямо миналия август. Това се дължи заради повечето камери, които се използват на пътя.

„Тенденцията е да се снабдим с още технически средства, колкото се може по-съвременни. Целта е да кажем на хората – скоростта е много сериозен проблем и би могло да доведе до много тежки последици“, заяви Георгиев.

Заради отпускарския сезон най-много нарушители пътните полицаи са хванали на главните пътища и автомагистралите.

„За съжаление, завладени от предстоящата почивка, шофьорите си позволяват да натискат педала на газта малко повече“, отчита главният комисар.

Наред с републиканската пътна мрежа, столицата и Велико Търново са градовете с голям брой засечени нарушители през това лято.

„Хората не бива да остават с убеждението, че няма да бъдат санкционирани от пътните полицаи за неслагане на предпазен колан“, предупреждава Илия Георгиев.