Драмата с българските берачи на плодове, блокирани без работа и подслон в Швеция, е с ново развитие –  още 198 от изпадналите в беда български граждани, пристигнали за сезонна работа в скандинавската страна, вече пътуват за България, съобщиха от Министерството на външните работи.

Българите са потеглили в сряда вечерта от Стокхолм с три автобуса, предоставени от шведските власти. Цялата група е получила храна и вода от българското посолство.

Със съдействието на Министерство на външните работи на Швеция училище в близост до посолството е оборудвано с легла, душове и храна, в което да бъдат настанени следващи групи български сезонни работници. Средствата за техния превоз са осигурени от българското правителство.

Шест микробуса на МВнР вече са заминали за Стокхолм. С тях могат да бъдат транспортирани общо 42 български граждани. Днес по обяд предстои отпътуването на два автобуса на Министерството на отбраната, които ще приберат още 93 души.

В Стокхолм е пристигнал и ръководителят на Службата по трудови и социални въпроси в българската мисия в Берлин, който ще окаже съдействие на дипломатите от посолството в шведската столица. Българските дипломатически представители са в постоянна връзка с местните власти и при необходимост ще съдействат на изпадналите в затруднение сезонни работници. От МВнР посочват също, че при нужда шведската полиция ще окаже сътрудничество за откриване на желаещите да се приберат в родината си български граждани.

Измамените гастарбайтери се готвят за дългия път до България, Снимка: thelocal.se

За съдбата на подмамените от некоректен сънародник берачи на плодове съобщиха шведски медии. Излъганите с обещания за сезонна работа, българите се озовали в палатков лагер насред скандинавската гора – без работа и нормални санитарни условия. Оказали се в незавидното положение на излъган гастарбайтер, берачите се озоваха пред българското посолство в Стокхолм и бяха принудени да лагеруват там, докато родината им се чудеше дали и по какъв начин да им помогне. 

След като шведските власти започнаха разследване по случая със съмнение за мрежа за трафик на хора, правителството у нас също се задейства и премиерът Бойко Борисов разпореди „бързи действия за подвеждане под отговорност за трафик на хора на тези, които са подвели нашите сънародници и са ги пратили към Швеция без договори и без ангажименти за извършване на работа”.

Снимка: thelocal.se

Позовавайки се на Брита Мохлин, представител на градските власти в Стокхолм, шведското електронно издание thelocal.se съобщи, че българското правителство е взело решение да финансира завръщането на работниците с автотранспорт. Българският посланик Светлан Стоев казал пред агенция TT news, че дипломатите от посолството работят по въпроса, но са им необходими автобуси.

В понеделник шведската полиция задържа 43-годишен мъж, заподозрян, че стои зад схемата за трафик на хора, след като много от сезонните работници се оплакаха в полицията, че той ги е подмамил да заминат за Швеция с обещания за надница и подслон.

У нас прокуратурата повдигна обвинение за изнудване на Митьо Петров от Божурище, който вчера беше арестуван и пребит в квартал „Филиповци”. Според жалбата срещу него Митьо е искал по 400 евро на човек, за да върне нашите сънародници от Швеция.

След като беше освободен от ареста посредникът отрече да е изнудвал ромите. Според него единствената му вина била, че е баща на организатора на злополучния гурбет.

Синът на Митьо вече втора година е в Швеция за боровинки. Миналата година изкарал 4 хил. лева и според близките му сега решил да заведе и познати, но само петима и то напълно доброволно и без никакви пари.

Набитият Митьо също ще подаде жалба в полицията, докато съдът изяснява обвиненията срещу него.