Протест на близки и роднини на загиналия на пешеходна пътека в София 15-годишен Филип. Причината - пет месеца след трагедията съдът пусна под домашен арест мъжа, който го блъсна и уби.

Шофьорът беше с над 2 промила алкохол в кръвта по време на инцидента.

Снимка: bTV

Хората положиха цветя на ул. „Гурко“, където стана фаталната катастрофа и се събраха пред Министерството на правосъдието. Те настояват да се видят с министъра и са категорични, че ще останат, докато не бъдат приети.

Решението на съда, с което Петър Тодоров е пуснат под домашен арест с гривна е от 1 февруари, а близки на загиналото момче разбират едва вчера. 

Снимка: bTV

„Шест месеца вече ще стане, половината дело е било в съда, за да се гледа три пъти мярката, докато не попадне на правилния съдия и прокурор. Правилният съдия взима решение да си е вкъщи, под домашен арест, да си гледа семейството в комфорта на дома, да си кани гости“, каза Красимир Арсов.

Според Софийския градски съд мярката на Тодоров е променена, защото „няма реална опасност от укриване“. А от прокуратурата не коментират защо не са протестирали решението на съда. 

Снимка: bTV

„Наистина жалка история. Не би следвало този човек, който си позволи да кара с близо 90 км/ч в населеното място, с алкохол в кръвта и който уби едно невинно дете на пешеходна пътека, да бъде пуснат под домашен арест. Аз считам, че той следва да бъде там, където му е мястото, а именно в следствения арест, докато приключи разследването и производството”, заяви вътрешният министър Калин Стоянов.

Снимка: bTV

Родителите на Филип са категорични, че ще търсят правата си в съда.

„Нашето дете си замина на 2 септември, на 11 септември беше погребението. На гробищата идва един човек и ми казва знам, че не е моментът, но трябва да ви кажа как баща му на обвиняемия се хвали как ще плати и ще го пуснат“, разказа бащата на Филип Красимир Арсов.   

Снимка: bTV


Потърсихме Петър Тодоров в дома му в „Орландовци“. Заедно с него живее и баща му, който отказа коментар.