Българските и турските власти и религиозни водачи да престанат да злоупотребяват с българите мохамедани и да гарантират правото им на самоопределение. За това призоваха днес от културно-просветната организация на обединените българи мохамедани и българи
християни Дружба "Родина".

„Време е да оставим религиите на заден план. Нека да сложим на преден план вярата – няма значение каква е тя”, каза Манчо Джуркин, директор на училището в село Рибново.

„Дали сме си обещание - да работим и в едната, и в другата страна. Не може да слагате под един знаменател българина мохамеданин и етническия турчин. Моята работа сред учениците е - те да се чувстват достойни, да заявяват гордо: Аз съм българин, но аз съм и мюсюлманин”, добави Джуркин.

В декларация по повод стогодишнината от Балканската война и от насилствената християнизация и смяна на имената на българите мохамедани се призовава за единение между двете религиозни
общности в страната.

Организацията настоява българските и турски историци да изследват обективно този период и по нататъшната съдба на българите, изповядващи исляма. „Остро осъждаме фалшификациите за участие на българската армия в издевателства над мирното население, не приемаме непоследователната и противоречива политика на българската държава към българите мохамедани и актовете на насилствена смяна на техните имена и вяра", се посочва в декларацията.

"Отхвърляме политиката на асимилация и турцизация на българите мохамедани, които живеят на територията на Турция, както и ограниченията да говорят и изучават майчиния си български език”, се казва още в декларацията.