Росен Плевнелиев посъветва Виетнам да използва България като мост към Европа. Държавният глава се срещна днес с виетнамския вицепремиер Нгуен Тхиен Нян, който е на посещение у нас по покана на вицепремиера Симеон Дянков, съобщиха от пресслужбата на президентството.

Според Плевнелиев страната ни може да послужи като база за разширяване на виетнамския експорт за Европейския съюз, за което София е готова да предостави на разположение на виетнамците пристанищата във Варна, Бургас, както и дунавските портове.

България разполага и с индустриални зони с подходяща инфраструктура за бизнеса, похвалил се Плевнелиев и добавил, че предстоят сериозни промени в законодателството, което ще насърчи инвеститорите. А допълнителен фактор за тяхното доверие е „българската култура на стабилност чрез фискална дисциплина и поддържане на едно от най-ниските равнища на държавен дълг в Европа”.

От съобщението на президентството става ясно, че България и Виетнам имат значителен неизползван потенциал и двете страни виждат перспективи за задълбочаване на двустранното сътрудничество в областите на: туризма, химическата промишленост, машиностроенето, създаването на съвместни промишлени предприятия, селското стопанство и леката промишленост, както и във военнопромишления комплекс. По думите на Плевнелиев България винаги е имала водещи позиции в отрасли като производството на храни и леката промишленост, фармацията и машиностроенето.

Мост видя и виетнамският вицепремиер. Според Нгуен Тхиен Нян ролята на такъв между двете страни играят виетнамците в България и хилядите виетнамски възпитаници на българските университети.

Високопоставеният представител на виетнамското правителство даде висока оценка за отношенията на най-високо равнище между България и Виетнам и отбеляза, че страната ни ще се ползва с подкрепата на Ханой за всички инициативи в рамките на ООН.

По думите му Виетнам може да подпомогне партньорските контакти на България в региона на Югоизточна Азия, както и в рамките на регионалната организация АСЕАН.