Благотворително планинско бягане в Осогово организират младежи от Кюстендил в подкрепа на 13-годишено дете и млад мъж.

Състезанието ще се проведе в неделя – 5 юни.

Стартът е от 10:30 ч. от стадион „Осогово“. Стартови номера се раздават от 9 ч.

  • Трасета

– "Всеки може...": 1 км; 34 D+;
– "Стига да иска...": 5 км; 266 D+;
– "Да помага!": 11 км; 613 D+.

Всички събрани средства ще бъдат дарени  за 13-годишната Анна-Даная, която има нужда от роботизирана рехабилитация, и за лекарства за 25-годишния Алекс.

Стартовата такса е 10 лв., който желае, може да внесе и повече.

Анна-Даная Стойкова е на 13 г. и е със спинабифида и хидроцефалия. Заради тези заболявания тя не може да ходи и е в инвалидна количка.

Момичета се нуждае от роботизирана рехабилитация, която е много е скъпа.  

В момента Даная е изцяло зависима от майка си и баба и, които се грижат за нея. Целта на рехабилитацията е тя да стане по-самостоятелна.

Александър е на 25 г., като последните 15 години прекарва в непрекъсната борба. Той страда от мускулна дистрофия тип Бекер, която води до постепенна инвалидизация.

Той завърши успешно средното си образование и в продължение на години рисува, за да подпомага лечението си в Израел.

Преди 5 години след усложнения, причинени от дихателна инфекция, попада в ОАИЛ в Кюстендил. Налага се интубация, както и направата на трахеотомия. От тогава е на апаратна вентилация. Нуждае се от постоянен прием на антибиотици карбипенеми, тъй като в бронхиалния секрет има много упорити бактерии.

Заради COVID епидемията той е преместен от лечебно заведение вкъщи и диша с помощта на апарат, закупен с дарения. Продължава обаче да се нуждае от антибиотици, които струват над 2000 лв. на месец, а Здравната каса не ги покрива.