За първи път в България дизайнерски облекла се предлагат срещу хранителни продукти. Инициативата помага на хора в затруднено положение.

В началото на кризата четири приятелки от България, Америка и Русия основават фейсбук групата „Благотворителност за семейства в крайна нужда“.

Снимка: btvnovinite.bg

„Аз съм американка и живея тук 11 години. Мислехме малко да помогнем да разнасям храна, нещо и никога не си представяхме, че това ще стане нещо по-голямо“, разказва Анн Грифин.

Снимка: btvnovinite.bg

„Ако Вие имате нужда от помощ, слагате пост или попълвате форма в нашата група. След това с Вас ще се свърже администратор и ще провери дали наистина е такава ситуацията. Имахме случай - жена просто се изнесе от апартамента, докато ние стигнем до нея, защото хазяина й я изгони“, споделя Светла Паркър.

Рускиня пък е начело на компания, която събира стари дрехи от хората, а след това ги рециклира.

Снимка: btvnovinite.bg

„Когато получавам дрехите, например дънки, ризи - трябва да включим някакво дизайнерско решение и после излизат такива страхотни рокли“, казва Наталия Албидина.

Дрехите на известни български дизайнери ще бъдат предлагани на търг във „Фейсбук“. Наддаването за дизайнерска рокля ще започва например от 50 килограма брашно.

Дизайнерката Мира Бъчварова също дарява свои тоалети, а всички - модели, фотографи, гримьори, работят благотворително.

Снимка: btvnovinite.bg

„Това е уникална иновация досега никога не съм чувала за такъв вид търг в света. Екстравагантни и фешън луксозни облекла не им трябват на хората, а по-скоро храна“, казва Бъчварова.

Снимка: btvnovinite.bg

Четирите приятелки имат и послание: „За красотата няма вид, възраст и социално положение“.

Благотворителният търг започва от този понеделник.