Трима българи, нуждаещи се от животоспасяваща трансплантация, получиха втори шанс за живот след донорска ситуация, реализирана от екип на (УМБАЛСМ) „Н. И. Пирогов“, предаде БТА.

Това стана възможно, след като на 30 ноември близките на изпаднал в мозъчна смърт 51-годишен мъж взеха решението да дарят неговите органи, за да дадат живот на други напълно непознати хора.

Благодарение на тяхното решение на 1 декември медицински екип на ВМА, трансплантира черен дроб на 49-годишен мъж, а медиците в УМБАЛ „Александровска“ трансплантираха бъбреци на 61-годишна жена и 43-годишен мъж. Пациентите са в добро общо състояние и остават под лекарско наблюдение в реанимациите на лечебните заведения.

Другите органи не са били подходящи за трансплантация. 

От МЗ и ИА „Медицински надзор“ поднесоха искрени съболезнования към близките на мъжа и изразиха благодарност и уважение за взетото в тежък за тях момент благородно решение да спасят човешки животи.

От началото на годината до момента, реализираните донорски ситуации в страната са 21, като осем от тях са в УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“.