Българската църковно-държавна делегация, водена от Западно-и Средноевропейски митрополит Антоний, пристигна с Благодатния огън у нас. Самолетът кацна на летище София около 19:30 ч. българско време.

Духовници от цялата страна очакваха делегацията на правителствения ВИП, за да отнесат светинята в епархиите си. За първи път на правителствения ВИП терминал пристигна и македонска делегация.

Духовниците спазиха изискването на водача на българската делегация митрополит Антоний да бъдат с черно расо, без богослужебни дрехи.

„Божията благодат, просперитет, добруване и преуспяване на нашия български народ. Христос воскресе!”, каза Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний.

След като всички чакащи на летището взеха от Благодатния огън, митрополит Антоний символично даде от светинята на македонския митрополит Иларион.

Благодатният огън слезе на земята по-рано днес в Ерусалим. Чудото се случва ден преди Възкресение, в храма на Божи гроб.

Слизането на небесния огън в навечерието на Възкресение Христово е едно от чудесата на православното християнство. За да няма спекулации за запалването, параклисът на Божи гроб се запечатва предния ден. На Велика събота вътре влизат единствено православният патриарх на Ерусалим и арменски свещеник.

Със слезлия от небето огън първо се запалва кандило с 33 свещи, колкото са били годините на Христос, и се предава на вярващите в храма.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!