Депутатите в правна комисия приеха на второ четене Бюрото за защита на свидетелите да бъде прехвърлено от обвинител номер едно към правосъдното министерство.

Мотивът е, че то изпълнява сходни дейности по охрана и предотвратяване на престъпления, а тъй като има и полицейски функции, е необходим контрол от Народното събрание.

На заседанието отвово се разрази скандал. Главният прокурор Иван Гешев отново се яви пред комисията и критикува закриването на спецправосъдието. 

Заседанието започна с остри реплики и обиди.

Според Мая Манолова от „Изправи се БГ! Ние идваме!“ нито един законопроект особено с реформата на съдебната система не е излязал от тази комисия, а хората очакват реформата да започне.

От 2014 г. Бюрото за защита на свидетелите се намира под контрола на главния прокурор.

В края на август служебният вътрешен министър Бойко Рашков заяви в правна комисия, че Иван Гешев е охраняван по три начина - от МВР, НСО и Бюрото за защита на свидетелите.

Според вътрешния министър има случаи, при които по указание на „политическия ръководещ субект“ се казва на ДАНС да напишат „фалшиво сведение за опасност“ и се назначава охрана за срок от шест месеца. По думите на Рашков след изтичане на този срок не се прави истинска проверка дали все още са налице такива данни за заплаха. По този начин охрана се назначавала и на лица, които не са били в държавния апарат.

Рашков заяви още, че за 2020 г. няма нови свидетели, които да са били защитавани от Бюрото. Имало такива, които продължават да бъдат охранявани.

Гешев от своя страна вече се обяви за това Бюрото да остане към прокуратурата с думите, че българските магистрати и граждани, които са се изправили срещу мафията и организираната престъпност, нямат нужда да им носят чантите, а имат нужда от защита. Единствената служба, която може да направи това, е имено Бюрото за защита на свидетели.

Заседанието на правната комисия се проточи и заради многото процедурни спорове.