Бюджетът, подготвен от служебното правителство вероятно ще бъде прекроен, най-малкото, защото структурата на министерския съвет, която бъдещата коалиция би предложила, ще е различна.

Ако страната ни влезе в новата година без одобрен бюджет, това ще е прецедент.

Служебно правителство подготви бюджета за 2015 г. година, но тогава следващият редовен кабинет успя да го внесе в Парламента навреме. Според сегашния служебен финансов министър не би било проблем, ако следващата година започне без одобрен бюджет.

„Спазваме закона ние сме длъжни да го направим. Трябваше да има проектобюджет до края на октомври - тогава нямаше Народно събрание. Когато се формира правителство, те ще имат възможността да го коригират“, посочи Валери Белчев.

Изготвеният от Белчев проектобюджет се разминава с вижданията на евентуалните следващи управляващи - и за размера на минималната заплата, и за пенсиите, и помощите към тях. Подготвеният проект, обаче, ще се използва като основа, коментира Асен Василев, вероятна номинация за финансов министър.

„Текущият бюджет може да издържи януари и февруари без да има срив в социалните плащания, без да се затрудни функционирането на всички държавни структури. Ще има достатъчно пари и за подкрепа на бизнеса и т.н. – заложени са. Това ни дава глътка въздух, но бюджет трябва да имаме максимално бързо“, заяви Василев.

Междувременно от финансовото министерство уточниха, че максималният дълг, който може да се тегли догодина няма да е до 12 милиарда лева, а до 10.