Днес се провежда извънредно заседание в Народното събрание. Осигурен е необходимият кворум от народни представители за започване на заседание.

Депутатите се събират днес, за да обсъдят окончателно на второ четене бюджета за следващата година. Заложени са близо 5 млрд. лв. повече разходи от приходите. 

Между двете четения на бюджета управляващите се отказаха от идеята държавата да плаща детски за всички деца. За догодина пълния размер на тази помощ ще се дава за семействата с доход на човек до 410 лв.

Въвежда се обаче данъчно облекчение за отглеждане на дете. В края на следващата година всички родителите ще могат да си приспаднат от дължими данъци или пък, да поискат държавата да им върне от вече платените 450 лв. за едно дете, 900 лв. за две и 1350 лв. за три деца. 

Допълнително към МВР ще се насочат 77 млн. лв. Те, обаче, няма да са достатъчни за исканото от полицаите 30% увеличение на заплатите, както е предвидено за всички държавни служители на първа линия. За тях увеличението ще е 15 на сто. Първоначално беше заложено 10-процентово увеличение. 

Допълнителни пари се предвиждат и за всички медици, докато трае пандемията. 

Според опозицията най-големият проблем на бюджета за догодина е, че не се залагат достатъчно буфери за справяне с пандемията, с бизнесът е оставен „като сираче“.