Жителите на Бяла, Русенско, излязоха на мълчалив протест в защита на своя Районен съд.

Точно в 12 ч. на площада пред съборената сграда на съда, където трябва да се изгради нова, се събраха десетки беленчани и жители на съседни общини.

Те се включиха в подписка, с която настояват Районният съд да се запази, за да се гарантира правото на населението от Бяла, Борово, Две могили и Ценово до правосъдие.

Снимка: btvnovinite.bg

Превръщането на съда в Бяла в териториално поделение ще принуди всеки, който има да решава съдебен спор, да пътува до Русе. Възрастните хора обаче трудно могат да си го позволят.

Заради създалата се ситуация община Бяла в лицето на кмета Димитър Славов поиска да се свика извънредна сесия на Общинския съвет.

На нея бе прието решение, с което местната власт от името на гражданите изразява несъгласието си с промените и настоява да се запази статутът на Беленския районен съд.

Снимка: btvnovinite.bg

Отделно кметовете на четирите общини – Бяла, Борово, Две могили и Ценово, ще изпратят протестно писмо. Документите, заедно с подписката, ще бъдат адресирани до Висшия съдебен съвет, омбудсмана, министъра на правосъдието, областния управител и всички компетентни органи.