Бизнесът с резерви по мерките, обещани от властта като компенсация за засегнатите от новите ограничителни мерки.

Обещаното обезщетение от 24 лева на ден за служители, които са осигурени и работят на 8-часов работен ден, ще подпомогне малко хора, твърдят работодатели.

Снимка: btvnovinite.bg

50-те милиона ще стигнат до 50 000 души, които спират работа за 3 седмици.

Снимка: btvnovinite.bg

Парите ще се изплащат в рамките на до 10-12 дни след изтичането на срока на принудителното оставане вкъщи. Това означава, че в затворените от утре бизнеси, парите ще бъдат преведени след 21 декември, за когато е обявен краят на новите мерки.

За да получат парите, работниците трябва да са в неплатен отпуск и трябва да подадат заявление до своя работодател с датата, от която са в неплатен отпуск, както и банковата си сметка.

80% от минималната работна заплата е помощта от държавата. Радослав Колев – сертифициран инструктор, който спира работа и тренировки, ще кандидатства в понеделник. Казва, че компенсацията от 24 лв. на ден е глътка въздух, но е крайно недостатъчна.

„Това са 480 лв. за 20-25 дни, които са крайно недостатъчни. При първото затваряне ние нямахме доходи никакви, след като отворихме, още 2 месеца нямахме доходи“, разказва инструкторът.

От социалното министерство уточняват, че това е двойно повече от минималното обезщетение за безработица и обещават, че хората ще имат парите по сметките си преди Коледа.

Активно спортуващите в залата също са против повторното затваряне.

Собствениците на затворени бизнеси изчисляват, че наетите на непълно работно време служители ще бъдат ощетени, като получат по-малко.

„Тези 24 лева донякъде са окей, но те са окей само за тези, които са на 8 часа. На другите пропорционално ще им се намаляват парите. Примерно, ако са на 4 часа – веднага паде на 12 лв. Аз лично не вярвам, че ще ни отворят на 21 декември – преди празниците да започнат и струпванията“, коментира Емил Коларов, който е председател на Сдружението на заведенията.

156 млн. лв. от програма „Иновации и конкурентоспособност“ се пренасочват към покриване на разходи или пропуснатите обороти на затворените фирми.

Продължават и досегашните социални мерки – 60/40 и 80/20 за някои икономически сектори.

Статистиката показва, че 356 000 души са засегнатите от пандемията осигурени лица в  затворените икономически сектори. Обезпечаването им ще струва на хазната около 350-400 млн. лв.