Бизнесът настоява за сигурна и стабилна информационна система на НАП, така че да може да заработи безпроблемно Наредбата за отчитане на оборотите за търговците. Тя беше отложена за пореден път – сега за началото на август.

Колкото са браншовете у нас, горе-дору толкова се оказват и неяснотите около Наредбата за касовите апарати и автоматизираното подаване на данни към данъчните. Ресторантьорите настояват за ясни критерии за затваряне на обектите при засечени нарушения.

На среща в Министерския съвет от Българската асоциация на заведенията се оплакаха от запечатването на заведения и затваряне на обекти от страна на данъчните.

„Да се спре принудителното предварителното изпълнение на въпросната мярка. В момента имаме много сигнали за злоупотреби в цялата страна“, заяви Ричард Алибегов.

„С ръка на сърцето не се запечатва, ей така. Тук притесненията на бизнеса са дали нелоялната конкуренция не използва данъчните като бухалка“, заяви финансовият министър Владислав Горанов.

От големите търговски вериги предупредиха, че при срив на информационната система на НАП работата им блокира и трябва да затворят. Проблем е имало и миналата седмица и в отстраняването на проблема са били загубени часове. Настояха поддръжката в НАП да е 24 часа в денонощието.

„Ако знаем, че ще затваряме, няма да пускаме клиенти в магазините си, които да оставят на касите пълните си колички“, обясни Михаил Петров.

Туроператорите пък настояват да се изчисти въпроса кога всъщност да отчитат като продажба една почивка, за да не се окажат нарушители.

Анализът на финансовото министерство показва, че заради укриване на обороти хазната губи половин милиард годишно. До август се очаква неяснотите да бъдат изчистени.