Ще бъде създаден Национален координационен щаб с участието на работодателите, който ще подпомага украинските граждани, които търсят убежище и работа в страната ни.

Това стана ясно на среща на министъра на иновациите и растежа Даниел Лорер с представителите на работодателските организации.

Представителите на АОБР обявиха, че има възможност да бъдат наети до 200 000 специалисти във всички сфери на икономиката. От тях 20 000 би наела само текстилната промишленост, но също така и в преработващата промишленост, в селското стопанство, в туризма и др.

Има нужда от машинни инженери, шофьори, строители и др. Максимално бързо ще бъде събрана информация от бизнеса за възможностите в кои сектори е най-голямо търсенето.

Представителите на ИТ бранша изтъкнаха, че могат да назначат до 30 000 специалисти във високотехнологичните сектори. Те посочиха, че много от българските компании имат представителства в Украйна и са готови да осигурят работа в страната ни на специалистите оттам.

"Трябва да канализираме процеса, така че по-лесно да включим бесарабските българи и украинци в пазара на труда у нас и да им осигурим достоен живот. Ще им бъдат осигурени възможности за облекчаване на условията за  пребиваване и работа в България", посочи министър Лорер.

На срещата стана ясно още, че ще стартира и единен информационен портал, където ще бъде качвана информация за наличните работни места в България за украинските граждани.

В него ще има информация за това какви професионални квалификации и образование се изискват.