Увеличава се броят на фирмите, които работят легално у нас и си плащат данъците.

Това става ясно от доклад на Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ), според който индекс „Икономика на светло“ се е повишил с 4,55 пункта и е достигнал рекордно ниво през 2018 г.

Снимка: АИКБ

Според бизнес организацията, сред основните причини за положителните тенденции са финансовата и икономическа стабилност в страната, предприетите нови мерки за подобряване на средата и ограничаване на неформалната икономика.

От АИКБ допълват, че увеличеният обем на износа на България и отсъствието на миграционен натиск по границите на страната ни са фактори, които също са повлияли бизнесът да излезе на „светло”.

Докладът посочва, че тази тенденция е трайна и ще продължи. Въпреки това, работодателите смятат, че липсата на квалифицирана работна ръка и повишаването на минималната работна заплата са довели до повишаване на „сивите“ практики в някои сектори.

Външните фактори, които са повлияли на повишаването на индекса са задълбочаващата се икономическа криза в Турция, продължаващите санкции на ЕС срещу Русия и съответни контрасанкции, както и назряващите търговски конфликти между САЩ и Китай, САЩ и ЕС и САЩ и партньорите им от NAFTA.