Бившия енергиен министър Александър Николов отрече пред bTV обвиненията на служебния кабинет, че договорените танкерите с газ са само на ниво оферта. Търговски запитвания е имало към всички доставчици, а към този момент има оферта и сключен рамков договор с конкретна фирма, както и слот за разтоварване на първия танкер.

Той изказа съмненията си, че има опити „секторът да се превърне в политическа дъвка“.

„Първо, има сключен рамков договор. Второ, офертата е ангажираща от отсрещната страна. Т.е. при желание от наша страна отсрещната страна е задължена да изпълни предложената оферта. Това не е лист хартия, това е договор", каза Николов.

Той обяви и че за първото карго е намерен слот за разтоварване.

„Имаше договорен слот, който „Булгаргаз“ е много наясно какъв е механизмът. Имат получени две оферти и възможности за реализация на този слот. Дали са получили инструкции от БЕХ и от Министерство на енергетиката да го реализират, или не, това не е въпрос към мен. Когато има действащ служебен кабинет, той може да има съвсем различна посока, независимо дали това ни харесва, или не“, добави той.

Според бившия енергиен министър няма проблем и с количествата газ, които имаме в резерв.

„Чирен“ се нагнетява и към момента. Темпът на нагнетяване е по-бърз в сравнение с последните две години. Има стенограма в МС, която ясно описва как ще се нагнети целия стратегически резерв, осигурен е финансов ресурс. Не слагам квалификация на вчерашната пресконференция. Може това да са разбрали, може това да са видели. Не видях много новини вътре, видях повече вербални еквилибристики, отколкото данни“, заяви още Николов.

Снощи и бившият премиер Кирил Петков коментира изнесените данни от служебния кабинет. В позицията си той апелира да не се всява страх сред населението и посочи, че тяхното правителство е договорило нови количества втечнен газ, които да подсигурят енергийните ни нужди до пролетта.

"За октомври вече имаме договорен слот, за ноември също имаме две опции – служебният кабинет може да ги разгледа. През април за две седмици намерихме терминал за втечнен газ в Турция – служебният кабинет може да използва този наш опит“, заяви той.

Според бившия вицепремиер Корнелия Нинова проблеми в сферата има, но в момента изкуствено се създава напрежение. Според нея "единственото решение е незабавни преговори с „Газпром“ за възстановяване на доставките и разговори за нов дългосрочен договор".

Николов коментира и финансовото състояние на „Булгаргаз“ и каза, че повишението през последната година цената на газа е причината да се отвори ликвидна дупка, която няма общо с печалби или загуби. Той добави, че са оставени два варианта на сегашното правителство за справяне с проблема с механизми от Държавния бюджет.