Бившата резиденция на американския посланик в България вече е на пазара. Сградата се продава от международна агенция за недвижими имоти.

Така изглеждаха улиците Велико Търново и Васил Априлов, на метри от Докторската градина в София, само преди няколко месеца.

Сега бариерите в района на бившата вече резиденция са премахнати и за пръв път от близо 20 години достъпът до улицата е свободен.

Къщата е собственост на Службата на Държавния департамент за строителни операции в чужбина и в момента посредникът по сделката е международна агенция за недвижими имоти.

Къщата има много богата история и е построена от Станчо Велковски и Иван Данчов, които са едни от най-знаменитите архитекти модернисти.

Сградата е построена през 1936 година за дом на един от най-богатите българи по това време - Ангел Куюмджийски. По-късно е откупена за американска легация и е ползван за жилище на посланика.

От международната агенция за недвижими имоти не отговориха на запитванията ни за цената и метода на продажба. Сградата се намира в най-скъпия квартал в София, коментират експерти.

Цените, които се въртят в професионалните среди са над 1,5 милиона евро.

Посолството отклони поканата за интервю, но уточниха, че през годините 23 американски пълномощни министри и посланици са живели на това място.

Адресът на новата резиденция е в квартал Бояна.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!