„Няма по-подредена система от тази на горите по отношение на информационния поток”, заяви бившият зам.-министър на земеделието Георги Костов по повод разследването на bTV за незаконната сеч край Сатовча.

„Когато има замесени в схеми конкретни лица, те са ясни кои са и винаги сме се отнасяли безкомпромисно с тях”, категоричен е Костов.

„Няма как системата за контрол да бъде надхитрена без участието на човек отвътре. Борбата с незаконните практики и корупцията е изваждането на субективния фактор по-далеч. Втората част е публичност на информацията, за да може всеки да види и да направи контрол”, смята Костов.

По думите му подобни сигнали като този за Сатовча е имало през годините, като са направени веднага проверки и са взети съответните мерки.

Според Цветан Цонев, който е собственик на фирма за дърводобив, новата система за контрол е крачка в правилната посока. „С тази система стана много лесно за разплитане и много по-трудно за скриване всичко нередно”, смята той.

Цонев е скептичен да бъдат предприети някакви мерки след разкритата от bTV схема в Сатовча.

Цонев добави, че настоящият директор на Агенцията по горите Григор Гогов е част от схема за незаконен дърводобив, която отново е била показана също в телевизионно разследване.

Според Георги Костов директорът на стопанството край Сатовча Пламен Поюков е добър специалист, който по всяка вероятност ще понесе отговорност за случая.