И най-новата идея за приема на първокласници подпали недоволство. Държавата предлага уседналост от 3 години, а родители твърдят, че това е дискириминация.

Според новата идея на министерството с най-висок приоритет ще се приемат децата в първи клас, които имат постоянен или настоящ адрес в околните жилища.

Промените ще засегнат децата в цялата страна. 

В София, където проблемите са най-сериозни, първолаците догодина се очаква да бъдат над 12 хиляди. Сред тях попада и малкият син на Васил Жеков.

„На практика всички хора, които живеят на свободен наем и са принудени на 2-3 години да си сменят адреса по чисто икономически съображения, ще бъдат дискриминирани жестоко от тая система”, подчертава родителят. 

Според таткото основният проблем е, че училищата не предлагат еднакво образование. Търговията с адресни регистрация ще започва още от детската градина.

„Не сме в XV век, който живее при местния феодал, само там да развива дейност”, категоричен е бащата. 

Директори на училища обаче се надяват, че уседналостта ще въведе ред. Заради хаоса през изминалата кампания едно от най-желаните столични училища се е превърнало в своеобразен филиал на полицията.

„Една дълга процедура на проверки от полицията - неща, които ни превръщат не в училище, а във виновни за нещо, което не сме свършили”, коментира Диян Стаматов, директор на 119 СУ. 

Засега новият ред е само предложение и до края на август ще има обществено обсъждане.