30 % е ръстът на биопроизводителите в България за една година.
Оказва се обаче, че фермерите вече не разчитат само на традиционните култури, а все по-често експериментират с отглеждането на екзотични плодове и зеленчуци.
Първите и единствени засега биомаслини у нас растат край Кресна. Климатът е подходящ за това, а самите дръвчета се гледат лесно. Единственото, което притеснява собствениците е, че понякога у нас зимите са много по-тежки от тези в Гърция например.
Маслините не са единственият екзотичен биопродукт, който се произвежда у нас. Тук, оказва се, виреят още артишок, цикория и китайското годжи бери.
Несъмнено в този списък най-голяма екзотика внасят бизоните. В България е единствената биоферма за отглеждане на бизони в Европа.
Все още обаче 90 процента от произведените у нас биологични продукти, са за износ.
"Изнасяме в повечето случаи биологично произведени суровини и те се връщат на българския пазар като продукти, преработени извън България продукти", заяви Нели Вълева, мл. експерт отдел "Биологично земеделие", МЗХ.
Страната ни изнася основно пшеница, мед, билки, плодове и млечни продукти. Основният пазар на родните биопродукти са Австрия, Германия, Швейцария, САЩ и Япония.