Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) настоява да чуе при обсъждането на новите мерки, за които се предвижда да влязат в сила от 27 ноември, преди тяхното гласуване в МС, и какви мерки са предвидени за компенсация на работещите, на бизнеса, и в частност - на туризма. 

Това се посочва в писмо на БХРА до премиера Борисов по повод на предлаганите нови мерки от Националния оперативен щаб за борба с COVID-19. 

В документа е отбелязано, че те разбират нуждата от мерките, които налагат затварянето на бизнеса им и на голяма част от държавата за срок от поне три седмици, въпреки че според тях са пагубни за туризма. 

БХРА настоява работниците им и техният бизнес да бъдат подкрепени от държавата. Те отбелязват, че подкрепят всички противоепидемични мерки, които биха запазили живота на техните близки, клиенти и служители, "но ако същите тези хора трябва да избират дали да умират от глад или от COVID-19, тогава всички мерки се обезсмислят". 

Общественият договор изисква баланс и паритет между страните, за да продължава да работи двигателят на икономиката, и в частност - на туризма, посочват от организацията.