Напрежение сред лекари и зъболекари, след като стана ясно, че ще трябва да връщат пари на здравната каса, получени в кризата.

Информацията идва от последното заседание на Надзора на Касата, дни след като медицинските лица са подписали договори за помощта.

Снимка: btvnovinite.bg

В началото на април беше решено лекарите и зъболекарите да получат по 85 на сто от приходите им за януари. Това се счете, като вид компенсация и помощ по време на криза.

Но на последното си заседание, председателят на Надзора на НЗОК Жени Начева, казва, че медиците ще трябва да възстановят тези средства.

Категорично против са стотици медици, включително и стоматологът д-р Поля Петева.
За всеки пациент тя използва еднократен предпазен екип, който ѝ струва по около 25 лв.

Снимка: btvnovinite.bg


„Аз си чета моя анекс – никъде не пише, че е авансова, че трябва да се връщат, защото ни поставят пред свършен факт. Пред кредит, който ние дори не сме изискали. Каква ми е гаранцията, че аз ще ги изработя тия пари, че да ги върна?“, допълни д-р Петева.

На преговорите с Касата не е обсъждано връщането на пари, казва шефовете на двете съсловия. И лекари, и зъболекари са категорично против са се връщат пари, а действията на НЗОК определят като лицемерие.

Според адвоката по медицинско право Мария Шаркова в кризисните анекси няма израз „връщане на пари“. Но ако лекарят или зъболекарят след кризата изработи повече пари от тези, които е заявил като среден месечен доход, Касата няма да му плати изработеното над този доход, защото му е помогнала в периода без работа.

Очаква се на среща следващата седмица Надзорът и лекарското съсловие се разберат по темата.