Тежка нощ за секционните комисии при отчитането на изборните протоколи. Членовете им се редиха на опашки, защото обработката на книжата вървеше по-бавно от обикновено заради многото сгрешени протоколи.

Обобщение на изборния ден в столицата

Всички протоколи в София вече са обработени. Иначе сгрешеното смятане в протоколите се оказа проблем номер едно на изборите, преференциите също се оказаха препъникамък и оттам дойде проблемът с голямото забавяне.

За работата си, която продължи повече от денонощие, членовете на СИК ще получат по 234 лева.

Час след края на изборния ден, в Арена София започнаха да пристигат членовете на мобилни секции. Стигна се до обърквания и комични ситуации – след като някои от бусовете не знаеха откъде да влязат.

Няколко часа по-късно започнаха и опашките. Други пък се оплакаха от сгрешените протоколи.

„За съжаление почти всяка секционна комисия на този етап е със сборни грешки. Това означава 1 път въвеждане, после отстраняване на тази грешка и поправка, повторно въвеждане в изчислителния пункт“, каза Полина Витанова, секретар на 23 РИК.

Избирателните комисии и в 24 РИК не закъсняха.

„Тъй като има много числа за въвеждане в системата някъде поне 30 мин оператора въвежда и поне 15 мин работа на членовете на РИК - 40-45 мин“, каза председателят на тази комисия, Валери Цолов.

Скоростта на обработка е средно по 100 секции на 2 часа. След над 12 часа беше извикана и последната секция в 24 РИК.