Сигнали за припаднали хора, напрежение и хаос при предаването на протоколите в София и страната. На места членовете на секционни комисии чакаха с часове. В Бургас чакането беше в автобуси, подредени в километрични опашки.

В късния следобед приключи предaването на протоколите от близо 1200 секции в зала „Арена Армеец“. Както обаче се очакваше, то беше съпроводено с дълго чакане, заради което се образуваха опашки. А с тях и напрежението се покачи, тъй като някои от  хората  прекараха повече от 30 часа на крак от началото на изборния ден, докато успеят да отчетат книжата и бюлетините от вота.

От комисията обясниха, че  забавянето в процеса се дължи именно усложнените изборни протоколи и на многото грешки в тях. Нещо, за което експерти предупреждаваха не веднъж.

Подобна беше ситуацията и в някои от по-големите градове в страната - Пловдив, Бургас и Враца. Беше съобщено дори за припаднали.

Безсънна нощ изкара изборната администрация в „Арена Армеец“. Някои членове на комисии имаха 31-часов работен ден - 13 часа, да дежурят пред урните и избирателните списъци и 18 часа чакаха, за да предадат протоколите.

Снимка: btvnovinite.bg

Членовете на комисиите са пазители на вота и не може да се приберат у дома, без да предадат книжата.

Други минаха бързо, без грешки и похвалиха организацията. Районната комисия призна, че протоколите са сложни и обемни за попълване и оттам идват грешките.

Снимка: btvnovinite.bg

Напрежение имаше и в зала „Фестивална“ в столицата.

Снимка: btvnovinite.bg

Членове на комисии припадаха в Пловдив. В залата на Пловдивския панаир дори и токът спря за около час. Чуха се заплахи за горене на бюлетините.

Снимка: btvnovinite.bg

В Бургас опашка от автобуси с бюлетини се изви на Морската гара. Членове чакаха в тях повече от 10 часа. 

След като секционните комисии предадат книжата в районната комисия, там започва нова обработка и следва подаване на документите в Централната избирателна комисия.

Въпреки дългите опашки  и напрежението по всичко личи, че срокът от 48 часа за предаването на бюлетините ще бъде спазен. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!