Безплатно обезпаразитяване на кучета ще има в пет столични парка на 12 октомври, съобщиха от Български ветеринарен съюз (БВС). Акцията е част от образователната кампания "Превенция и профилактика на ехинокозата".

От 11 до 17 ч. в Южния и Северния парк, Борисовата градина, парка "Гео Милев" и този край езерото в "Дружба" към ветеринарните лекари ще се присъединят водещи производители и разпространители на ветеринарно-медицински продукти, които ще осигурят необходимите медикаменти за извършване на профилактиката.

Целта е популяризиране на превенцията срещу ехинококозата и информиране на обществото за навременните мерки, които трябва да се вземат в борбата с болестта, обясниха от БВС.

Според експертите проблемът с кучешката тения (ехинококозата) е много голям. По данни на Националния център по заразни и паразитни болести през последното десетилетие България е на първо място от европейските страни по брой оперирани хора от ларвална ехинококоза.

Обезпаразитяването срещу вътрешни паразити е задължително за всички домашни кучета и котки, за да се прекъсне жизненият цикъл на паразита, съветва БВС.

Яйцата на вътрешните паразити са около нас, някои от тях оцеляват и след зимата. Скитащите кучета ги отделят неконтролируемо. С обувките и дрехите си ние ги внасяме в дома си. Опасност има и в суровото месо и вътрешности, където се крият ларвите на някои паразити.