През 2020 г. 2,7 млн души в Европейския съюз са диагностицирани с рак. 36 000 само в България. 1,3 млн са загубили битката с коварното заболяване, от тях 20 000 в България. Тревожните данни бяха оповестени по време на представянето на Национален план за борба с рака 2030.

До 2035 г. се очаква 24% увеличение на случаите на заболели от рак. За 10 години, като част от националния план, трябва да бъдат изпълнени над 500 активности. Вече например е започнало изграждането на национален раков регистър.

Първата крачка са скрининговите методи. В България вече са безплатни скринингите за рак на маточната шийка и рак на гърдата. Всяка жена, която желае да се изследва, може да го направи, свързвайки се първо с общопрактикуващия си лекар.

Националният план за борба с рака обхваща няколко основни направления:

- развитие на система, която предлага устойчива и модерна грижа;

- превенция;

- скрининг;

- иновативна диагностика;

- иновативно лечение;

- специфични онкологични популации;

- качество на живот.

Най-голямо внимание се отделя на методите за превенция. А те са:

- профилактична ваксинация;

- ежедневна физическа активност;

- здравословно хранене;

- отказ от тютюнопушене;

- ограничаване употребата на алкохол;

- намаляване на излагането на канцерогени;

- превенция на рисково поведение сред уязвимите групи.

В представянето на плана участваха министърът на здравеопазването проф. д-р Асена Сербезова, заместник-министърът на здравеопазването Петър Грибнев, представители на Българското онкологично научно дружество, Българския лекарски съюз, Българския фармацевтичен съюз, Българския зъболекарски съюз, Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България, Българската генерична фармацевтична асоциация, Национална пациентска организация, Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания и др.

Националния план се финансира със средства от Европейския съюз и дофинансира от държавата. 4 млрд. лева ще бъдат разпределени между страните-членки според нуждите.