През тази седмица се провеждат безплатни прегледи на деца и възрастни за първични имунни дефицити (ПИД) в „Александровска“ болница.

„За прегледи могат да дойдат пациенти с по чести боледувания – повтарящи се инфекции на синусите, една или две пневмонии годишно, деца и възрастни, които не се излекуват след продължително употребяване на антибиотик, абсцеси“, обясни проф. д-р Елисавета Наумова, ръководител на клиниката.

Над 400 са заболяванията в групата и представляват социален проблем, уточни тя. Проф. Наумова посочи, че много от тях са генетично заложени.

В сравнение със световните данни, у нас честотата на ПИД е 2,7 на 100 000 жители, което е значително по-ниско ниво от това от повечето европейски страни. Причината е, че около 70% от пациентите с ПИД по света са недиагностицирани, дори в страни с опит и установени традиции в диагностиката и лечението им. България също не прави изключение, затова са приети критерии за бърза и надеждна диагностика.

Световната седмица на първичните имунни дефицити (ПИД) е глобална инициатива под надслов „Тестваи. Диагностицирай. Лекувай“.

Всички активности са насочени към информираност на обществото и застъпничество за ранно диагностициране и равен достъп до лечение на ПИД в световен мащаб. Традиционно се провежда в периода 22-29 април.