Парламентът задължи общините да предоставят безплатно офиси на всички партии, събрали повече от 1% гласове на избори. Това предизвика разнопосочни реакции в градове като Хасково. 

Само три партии в града имат право и са поискали офиси в общински помещения. Всички те са в идеалния център, а наемът по наредба и сега е символичен, казват от "Атака". Партията плаща 68 лева месечно за помещение без  тоалетна.

В същата сграда, от  тази година общински  офис получава и БСП. Срещу 70 лева на месец социалистите стават съседи на ГЕРБ.

Снимка: btvnovinite.bg

Председателят  на Общинския съвет на БСП в Хасково Антон  Атанасов заявява, че това не го притеснява по никакъв начин, още повече че ГЕРБ може би от 10 години използват тяхното помещение, което е може би е най- голямото в сградата.

Съседите от ГЕРБ също не се оплакват. Наемът им е 441 лева на месец за 210 квадрата, с две заседателни зали, както и обособено помещение за техническия сътрудник, разкрива Таня Захариева от ГЕРБ в Хасково.

С промените в закона, обаче, общината ще загуби тези пари от наем, което според хората не е редно. Местни жители смятат, че партиите трябва да си плащат офисите, както семействата си плащат наемите.

„За една община всеки лев приход, независимо приходоизточника, е важен. Но в края на краищата  това не е сума, която може да създаде проблем”, казва кметът на община Хасково Велин Балкански. 

Според кметството обаче проблемът ще се появи, ако всички  партии с над 1 % действителни гласове поискат безплатни помещения. Досега право имаха само парламентарно представените.