В разгара на летния сезон, тревожни данни от Световната здравна организация. Една трета от всички диагностицирани онкологични заболявания в света са рак на кожата и през последните години броят им расте.

Затова лекари у нас в момента провеждат кампания за безплатни профилактични прегледи и дават ценни съвети как да се пазим от невидимите, но вредни ултравиолетови лъчи от слънцето.

Даниел е електроинженер на строителен обект. Той прекарва почти целия си ден изложен на слънце.

„Справяме се като пием повечко течности, на по-хладничко стоим. Не можем да се крием постоянно от слънцето, но такава ни е професията. Нямаме избор. Жегите оказват влияние, няма спор“, казва той.

 

Не само Даниел, а и всички, които работят на открито или се излагат системно на слънце, са с повишен риск за кожата.

Превенцията е ключова, напомня онкохирургът доц. доктор Ива Гаврилова

Снимка: iStock

„Слънцезащитата трябва да бъде целогодишна. Трябва да бъдем прегледани поне веднъж от специалист, за да бъде оценена нашата кожа. Имаме ли съмнителни образувания, има ли бенки, на които трябва да обръщаме внимание, колко често трябва да се преглеждаме и да се следим“, обясни специалистът.

Тя добави, че има и доста начини за лечение на коварната болест.

„Вече сме в ерата на онкологията, която е много развита. Ракът, дори и най-лошите варианти като меланомът, който се образува от кожна бенка, вече са напълно лечими“, обясни д-р Ива Гаврилова – онкохирург.