Безплатен градски транспорт за децата до 14-годишна възраст от 1 февруари.

Какво трябва да знаят родителите и навсякъде ли издават документите без проблем?

За да се възползват от безплатен градски транспорт, на децата до 14-годишна възраст трябва да им бъде издадена карта.

Това може да стане като родителите заявят такава в обект за издаване на транспортни документи. Ако за първи път издават, карта трябва да представят съответните документи.

Проверка на bTV показа, че за разлика от столицата в Пловдив мярката за децата все още не може да се ползва, защото карти няма.

В момента учениците от Пловдив са на онлайн обучение. Ако до понеделник, когато свършва ваканцията, картите още не са дошли, родителите ще трябва да плащат по 16 лева за месечната карта.

Заради забавянето в издаването от БНБ излязоха с позиция.

Оттам уточняват, че „Печатницата на БНБ“ отпечатва карти и билети по заявки на клиентите съгласно Наредбата за отпечатване и контрол на цени книжа  на Министерство на финансите.

Поръчките се възлагат на "Печатница на БНБ" с копие до Министерството на Финансите, които контролират отпечатването им. Картите за безплатно пътуване не са под финансов контрол и могат да бъдат отпечатани във всяка една печатница, уточняват от БНБ.

 За да бъде отпечатана карта за безплатно пътуване на деца от 7 до 14 години е необходима заповед на Министъра на транспорта и съобщенията, в която той утвърждава образеца на картата. Такава  заповед е обнародвана на 16.01.2024 г.

 Срокът за производство, който "Печатница на БНБ" АД дава на запиталите я клиенти за производството на тези карти е  20 (двадесет) работни дни. Продукта преминава през няколко процеса и изисква технологично време.

След направена проверка към момента заявки за отпечатване на карти за деца от 7 до 14 години са получили от:

  • "Тролейбусни и автобусни превози" - гр. Ст. Загора получена на 18.01.2024 г. още преди излизането на последната заповед за образеца. На клиента е обяснено, че няма как да му бъдат отпечатани карти преди утвърждаване на образец от Министъра на транспорта и съобщенията.
  • "Автотрансснаб“, дългогодишен партньор на печатницата, поръчва карти билети за цялата страна. Заявката им e от 17.01.2024 г.
  • "Пътнически превози" - гр. Сливен, заявка от 17.01.2024 г.

„Съгласно дадените срокове картите на ще бъдат предадени съответно на 12.02 2024 г. и 13.02.2024 г. и към настоящия момент печатницата не е просрочила нито един от дадените срокове. Заявки от гр. Пловдив и гр. Враца няма, но те може да са включени в заявката на "Автотрансснаб", в която опис за кого са поръчани картите не достига до нас, а само общо количество“, подчертават от БНБ.

В София засега няма проблем с пътуването и близо 85 000 са учениците от 7 до 14-годишна възраст в София могат да възползват от намалението. Проверката ни обаче показа, че няма голям интерес към презареждане на пластиките. 

Ако до момента вече има платена карта, сумата ще бъде възстановена за неизползвания период. Облекчението ще важи и за деца, които не са от София.

В същото време учениците над 14-годишна възраст и студентите в София ще пътуват на нови цени – по-високи. Причината е, че на 1 февруари изтича срокът на постановлението на Министерския съвет от началото на 2023 г., с което беше дадена допълнителна отстъпка на цените на превозните им документи.

В резултат на това решение учениците и студентите от февруари 2023 г. досега пътуваха с годишни карти за 180 лв. в цялата транспортна мрежа, а едномесечната карта беше с цена 15 лева.

От днес учениците, навършили 14 години, и студентите вече могат да вземат на касите на ЦГМ годишна карта на старата цена от 200 лева. Месечната карта за всички линии е 20 лв., а цената за една линия е 9 лева.

Картата за докторантите на месец е 35 лв. за цялата градска мрежа и 16 лв. - за една линия. Зареждането на превозните документи може да стане и през електронния портал на ЦГМ.