Можем ли да сме спокойни, че храната, която се сервира в ресторантите и т. нар. „капанчета” по морето е прясна?

Тази година здравните власти констатират по-малко нарушения, а досега не е регистриран и нито един тежък инцидент с хранителни отравяния, макар обикновено разгарът на лятото по морето да е съпроводен и с взрив на стомашно-чревни инфекции.

Целта на ударните проверки Агенцията по храните е с по-строг контрол да се гарантира качеството на предлаганите ястия. Следи се за хигиена и поддръжка на материалната база, за произхода и съхранението на продуктите.

От началото на активния сезон по Черноморието са проверени 1530 заведения за обществено хранене, магазини и хотели, предлагащи ол-инклузив.

Най-честите нарушения са мръсни кухни, храни без етикети, неправилно съхранение, недобре изстудяващи хладилници, наличие на храни без маркировка или храни с изтекъл срок на годност.

Досега по курортите са възбранени и бракувани над 230 т храни с неясен произход или изтекъл срок.

Що се отнася до санкциите, те започват от 1000 лв. глоба и достигат до затваряне на обекта. От началото на лятото в курортите край Варна заради лоша хигиена и пропуски, например, са затворени седем ресторанта.

Проверките продължават.

Вижте още във видеото: