Как България посреща бежанците от Украйна? Бавят се процедурите, по които украинците, спасили се у нас, да получават медицинска помощ. Все още не е готов и механизмът за работа и за децата да тръгнат на училище.

Тази седмица ще е ясно дали са нужни законодателни промени за това, прогнозира за bTV министъра на труда и социалната политика.

След шест дни път Марина пристига в Бургас с две болни деца. Временно убежище намират в стая в отдалечен квартал, но не и лекарства.

„Синът ми има обструктивен бронхит и гнойна ангина, а дъщеря ми - ларингит. Аз знам с какво да лекувам децата си, но без направление тук не можеш да купиш от аптеката антибиотик“, посочва жената.

Общо три украинчета са получили лечение в държавната болница в Бургас.

„Това е нашият лекарски дълг Това е! Пък кой ще заплати, ще видим!“, казва д-р Хрипсиме Каспарян, началник на Второ детско отделение в УМБАЛ-Бургас.

Правата на медицинска и социална помощ, както и на труд, са гарантирани в статута на временна закрила.

- еднократна помощ за извънредни случаи в размер 375 лв. Какво по-необичайно положение от това да си без дом ида бягаш от войната“, казва социалният министър Георги Гьоков.

За да започнат училище у нас, украинските деца трябва да имат номер, чието издаване засега отнема седем дни след пристигането.

„Наистина процедурата все още не е толкова бърза явно. Не е добре това да продължава по този начин“, казва Диян Стаматов, директор на 119 СУ в София.

До момента в България са потърсили убежище около 11 300 деца от Украйна.

„Подготвяме се за вариант до 100 000 младежи и деца. Разбира се, ако отидем в по-екстремни ситуации... Подготвят се документи за финансиране от ЕС“, коментира образователният министър Николай Денков.

А пунктовете за прием на украинци на ГКПП „Дунав мост“ и на „Дуранкулак“ все още не работят. При Русе почти няма желаещи бежански статут.

Досега от тук са минали над 30 000 души, едва 50-ина са пожелали да закрила у нас. Пунктът при Дуранкулак ще заработи от утре, до днес служителите се обучаваха как да издават документи на украинците у нас.

До момента през страната ни са минали 70 хиляди бягащи от войната. 40% са останали у нас.