Украинци продължават да търсят спасение от ужаса на войната в съседните държави.
Европа очаква броят на бежанците да надхвърли 4 млн. души. Специалните ни пратеници репортерът Гергана Венкова и операторът Явор Бошняков са на границата на Украйна с Румъния.

От началото на кризата в Украйна през граничния пункт край Сирет в Румъния са преминали 93 000 бежанци. Румъния очаква в следващите дни броят на хората, които са потърсили помощ, да стигне 500 000 души.

В мазето на блока си в Харков Татяна и дъщеря ѝ Амалия чакат дни наред възможност да се евакуират.

„Летяха ракети и в един момент една удари блока ни. Не знаехме накъде ще полетят снарядите. Прозорците на дома ми са изпочупени“, разказа Татяна.

Сега тя иска да стигне възможно по-далеч. Нейна приятелка я очаква в България и въпреки че Румъния е подготвена, бежанците остават тук за кратко.

Снимка: bTV

В този лагер има обособени 402 места, има настанени само седем души. Имало е дни, в които капацитетът им е бил запълнен. Докато едни бягат далеч от войната, други се връщат обратно в родината. Не обясняват защо, но става ясно, че нямат друг изход.

Към Чернивци в Украйна отиват и доброволци от България, които носят помощ за хората, останали по домовете си. Татяна и дъщеря ѝ ще се приберат, но когато всичко приключи.